torsdag 26. september 2013

Connected Learners

E-boka Connected Learners. A step-by-step guide to Creating a global classroom er resultatet av et fordypningsprosjekt ved Sandvika videregående skole. Prosjektet har skapt oppmerksomhet også utenfor Norge. På Amazon er det fem vurderinger av boka. Alle gir den fem stjerner (av fem mulige). Hvorfor er den så bra?

"What I love about this book is that it is written from the perspective of the students. They give you first hand insight into the traits of what it means to be a connected learner. I hope many teachers take the time to see how they can bring the digital age into their classroom."

"Are you a Teacher? Yes? Then you should buy this book! In this age of information, where 24/7 connectivity is as much a part of our modern lives as brushing our teeth, one key aspect of society is struggling to keep up with the changes. Our schools."


Hvordan utnytte mulighetene når alle elever og lærere har pc? Lærer Ann Sørum Michaelsen har erfart at elever har svært ulike utgangspunkt for læring, og at både lærere og elever trenger opplæring i bruk av IKT til læring. Men lærere snakker ikke med elevene om hvordan de ønsker å lære og hva som motiverer dem. I prosjektet skrev lærer og elever ei bok sammen om hvordan bruke teknologi til å knytte kontakter og lære av hverandre. Boka byr på blant annet 21st Century skills, preparing your classroom, digital literacy, motivation and assessment, tools and websites.

I how-to-use-delen gir boka hjelp til: How to use OneNote and SkyDrive, How to start a Twitter account, How to set up your blog, Set up an RSS feed, Start a Skype account, Smart search engines, 10 games and their educational value, The secret of recording, Google docs, Facebook groups to collaborate, Wordle, Flip your classroom, WebNotes to share notes online, Dropbox, Embed videos in your PowerPoint, Download videos from YouTube.

I arbeidet med boka var et viktig prinsipp at læringa skulle være "transparent". Samarbeidsverktøy som SkyDrive og OneNote ble brukt for at alle skulle se hva de andre arbeidet med. 

Redigeringsarbeidet var svært omfattende, også fordi engelsken skulle være korrekt. Arbeidet pågikk i tre måneder, fire og en halv time hver uke. Mange elever brukte mye mer tid for å få boka ferdig. Elevene valgte selv hvor mye de ville bidra og med hva. Det varierte fra hovedredaktør eller redaktør for enkelte kapitler til bidragsyter i ett eller flere kapitler. Alle bidrag kan identifiseres med navn.
Elevene ble motiverte og valgte å jobbe med boka i stedet for å gå på Facebook. De kunne få engelskkarakteren sin på arbeidet med boka og slippe tentamen. Haakon Bakker var hovedredaktør. Han hadde også ansvaret for kapittelet om vurdering. Fordi dette er så viktig for elevene ble det interessant å skrive om. Marie Øie var redaktør for innledningskapittelet. Hun sier at dette er en annen måte å evaluere på enn vi har sett før. Det gir mening å jobbe på denne måten. Hun tror mange lærere ikke tør eller vet nok til å jobbe slik. Ulrik Randsborg Lie redigerte delen om bruk av spill i undervisningen. Han legger vekt på det obligatoriske arbeidet med blogger og at alle elevene måtte bruke Twitter som grunnlag før arbeidet med boka startet. 


På YouTube ligger filmer der alle elevene forteller om boka og erfaringene med arbeidet. Hvert kapittel blir tilsvarende presentert av de ansvarlige.  

Vi opplever fortsatt lærere som først presenterer lærestoff og etterpå skal vi gjøre oppgaver. Men i dette prosjektet har vi opplevet et helt annet og bedre læringsmiljø, sier Ulrik. 

Gjennom arbeidet fikk elevene kontakt med folk fra andre land og kulturer. De fikk innspill fra Afrika, Asia og USA, og brukte Skype til å snakke med klasser i Kina og Lesotho. Etter et Skype-intervju med en kjent blogger i Tyskland, Silvia Rosenthal Tolisano, fikk elevene for alvor tro på prosjektet.

Connected Learners har selvfølgelig en blogg. Her kan du lese om hvordan det går med dem og boka videre, se hvem de er og kjøpe boka. Det koster $5.99 å laste den ned som pdf.

Dette innlegget bygger på artikkelen Hva eleven ønsker og hva eleven kan i Bedre skole nr. 3 2013. Nummeret vil bli publisert i pdf-format om litt.

mandag 23. september 2013

Google scholar

Google scholar er et søkeverktøy der man søker i akademiske artikler. Det kan være lurt å være så presis som mulig i valg av søkeord slik at det ikke blir så altfor mange artikler å se gjennom (øvelse gjør mester).

Noen artikler vil være gratis, andre kan koste penger å laste ned, men sammendraget (abstract) av artikkelen kan du vanligvis lese. Er man tilknyttet en skole eller universitet/høyskole kan det være at skolen har abonnemet som gjør at mye er tilgjengelig gratis i fulltekst.

Artiklene er godkjente som litteraturhenvisning i rapporter som skrives i skole- eller forskningssammenheng. Adressen til siden er: http://scholar.google.no

Jeg gjorde en liten test, på engelsk vel og merke (beklager til de som sliter med engelsk). I søkefeltet skrev jeg: How to use ICT in school? Fikk opp masse artikler, men valgte denne: Which factors obstruct or stimulate teacher educators to use ICT innovatovely?

Lykke til både store og små!

Dette tipset er fra Elisabeth Fagerheim. Hun lovte på samlinga å skrive om Google scholar slik at andre kunne bli kjent med verktøyet. Artikkelen hun tar frem ser på hvilke faktorer som hindrer eller stimulerer lærerutdannere i Nederland i å bruke IKT innovativt.  I sammendraget finner jeg én definisjon og to interessante funn. Innovativ bruk av IKT er definert som bruk av IKT-programmer til støtte for utdanningsmål basert på kunnskapssamfunnets behov. Det viktigste funnet er at lærere som er "personlige entreprenører" er viktige for integrasjon av IKT i lærerutdanninga. Det andre de fant var at ledelsen for lærerutdanninga involverte seg lite i implementering av IKT. Dette er vel akkurat som hos oss i Norge?

søndag 22. september 2013

Denne bloggen

IKT er praktisk pedagogikk. Når jeg kommer over gode eksempler i litteratur, på nettet eller i "virkeligheten" - kommer det innlegg. Ambisjonen er (minst) ett innlegg hver uke i snitt. Enkelte uker er jeg svært opptatt med andre studenter. Da blir denne bloggen ikke prioritert. I november tar jeg ferie i to uker - uten IKT.

Hvis dere PPU1-studenter har forslag, tekster, nettadresser eller bilder dere mener har relevans i konteksten praktisk pedagogikk, så send meg hva det nå måtte være med epost. Det beste er om du selv forfatter teksten, tar bildet og eventuelt finner frem til lenkene.

Et blogginnlegg kan godt begynne med ei undring. Så finner man ut og reflekterer. Dette kan føre til en oppdagelse eller en erkjennelse man vil dele og dermed følger publisering.

Det ville være flott om noen av dere opprettet egen blogg - på blogger.comHer kan du se en film om hvordan opprette blogg (på blogger.com). På oppfordring kan jeg på Fronter legge ut veiledninger som starthjelp.

Når du har opprettet bloggen din, sender du meg adressen med epost. Jeg legger den inn i blogglista mi slik at alle PPU-ere får tilgang. De andre med blogg lager tilsvarende blogglister i sine blogger.

Du må gjerne kommentere i denne bloggen. Før du har egen blogg, velger du kommentere som anonym, og skriver fornavnet ditt under kommentaren. Pålogget egen blogg vil brukernavnet ditt automatisk bli signatur.

Hvorfor denne bloggen? Jo, for at vi skal får erfaring med ulike digitale og mer eller mindre sosiale medier. Vi har jo Fronter som LMS (Learning Management System): informasjon og lærestoff ut - oppgaver inn. Når lærerplanen for grunnskolen påkaller publisering, må vi beskjeftige oss med flere plattformer. Blogg og nettside er de naturlig nærmeste. Nettside skal vi bruke til mars-oppgaven, og i et innlegg om litt skal jeg presentere PPU-weben.

PPU-bloggen kan utover faglige stimuli også bidra til samhandling, læringsaktivtet og praktisk, pedagogisk IKT-bruk. Er dere aktive, kan vi lære av hverandre.

Mitt neste blogg-innlegg skal handle om blogger å lære av - tror jeg.

fredag 20. september 2013

Takk for turen

Takk for ei god samling og en fin tur. "Kartbildet" under viser turen fra UiN nederst i venstre hjørne til Soløyvatnet i øverste høyre.

"Ved Soløyvatnet har Mørkvedmarka skole sitt eget naust, gapahuk og utekjøkken. Alle er velkommen til å bruke området, men rydd opp etter dere." (Fra UT.no.) Hvem ryddet opp etter oss?

Vi gikk nokså nøyaktig 3 km hver vei (målt på kartutsnittet fra "Norge i bilder"). Tida med grilling og trivelig prat gikk fort. Hamburgerne gikk unna og latteren satt løst - særlig den fra Beiarn.  Takk til Jan Arne for ypperlig bevertning.


På UiN fikk vi rom hos Petter Dass (A14), Elsa Laula Renberg (A12) og Stein Rokkan (A2). Hvem disse var kan du lese mer om ved å klikke på lenkene i navnene. "Alstahaug og Petter Dass-museet ligger i idylliske og landlige omgivelser omtrent to mil sør for Sandnessjøen sentrum, og er et naturlig stoppested langs Kystriksveien." Jeg gjorde Kystriksveien fra Bodø til Brønnøysund i august i fjor. Petter Dass-museet var et høydepunkt.

Dette ble litt Nordlands-reklame, men det gjør vel bare godt etter fine dager i Bodø? Så spørs det hvor lenge Nordland som geografisk område vil bestå når den påtroppende regjering har slått sammen de fleste kommunene og fjernet fylket som forvaltningsnivå.

I auditoriene ble dere utsatte for litt av hvert, fra hjertebarn til kjepphester (oppgaveskriving), for praktisk pedagogikk i praksis, og for lærerprofesjonens mangfold med didaktisk IKT.

Jeg så blide fjes, våkne blikk og mange smil. Dere bidro dessuten med presentasjoner av hverandre, innspill, utfordringer og oppklarende spørsmål.

Hvis dere synes det er vel mange lenker i teksten over, er de lagt inn for å vise noe av bloggens vesen. Man fremstiller noe ved å vise til andre blogger eller nettsider som har mer om noe av det man tar for seg. Slik blir mine og dine fortellinger vevd inn i hverandre og alle andre fortellinger - både analoge og digitale.

I kveld var jeg på konsert med Moddi. Det ble en besnærende avslutning på ei uke dere PPU-ere var hovedretten. "Den første utgivelsen under navnet Moddi, Random Skywriting EP, ble spilt inn på et soveromsstudio i Harstad i 2007, og gitt ut i 20 hjemmelagede eksemplarer. Selv var ikke Knutsen fornøyd med resultatet og ville helst la innspillingen ligge, men ble overtalt til å laste opp de fire sangene på NRK Urørt. En uke senere ble Moddi plukket ut som Ukas Urørt hos P3, og ble på grunnlag av demoinnspillingene booket til både by:Larm og Øyafestivalen det påfølgende året. Der høstet han strålende kritikker, blant annet i det verdenskjente internettmagasinet Pitchfork for sin opptreden på Øyafestivalen 2008." (Fra Wikipedia.)

Dette tok jeg med av to grunner: "Urørt er et nettsted hvor uetablerte norske band kan promotere musikken sin og du kan laste den ned helt gratis. Urørt plukker ut den beste musikken til spilling på NRK P3." (Fra NRK Urørt.) Dernest viser fortellinga om Moddis mottakelse i digitale medier kraften i disse og kvaliteten til artisten. "Lyden av undergrunnen - ny norsk uetablert, usignert og uavhengig musikk, hele året! Vær først ute og finn musikken alle snakker om i morgen!" (Fra NRK Urørt.) Vi bør innta store doser annerledeshet for å holde ut i en altfor konform og kommersiell verden.


Selv om du kanskje ikke bor i et hus ved sjøen, håper jeg du kom deg vel hjem etter samlinga og snart er klar for pedagogisk innsats.

I dette innlegget skulle jeg bare takke for ei fin samling og ønske lykke til med studiene. Det ble mest annet. Sånn går det når jeg kommer på eller over det ene før og det andre etter av noe som kanskje kan være relevant for læring med og uten IKT.